עובדה ידועה היא, שבכל ארגון וחברה במדינת ישראל, קיימת עבריינות תעסוקתית המבוצעת ע"י עובדים. עבריינות תעסוקתית זו, מתבטאת באמצעים מגוונים אשר לעתים מתגלים כמתוחכמים ביותר, עד כי לא ניתנים לגילוי באמצעים העומדים לרשות הארגון.
כתוצאה מכך, נגרם לארגון נזק משמעותי, העלול להתבטא בנזק כלכלי, תדמיתי, מוראלי ומקצועי\מבצעי.
לרשות הארגון קיימים אמצעים שונים להתמודדות עם עבריינות זו, אך רובם המוחלט מתגלים כלא יעילים או לא מספיקים במניעה והתמודדות עם התופעה.
במהלך השנים, תחכומם של עובדים גובר, דרך הפעולה משתכללת וכתוצאה מכך הארגון נותר פגיע וחשוף לפגיעה משמעותי.
למשבצת הזו נכנס הפוליגרף התעסוקתי הכולל בדיקת פוליגרף לעובד או למועמד לעבודה.
במאמר אסקור את היתרונות בביצוע בדיקת פוליגרף לעובדים, יחסית לאמצעי מיגון והתגוננות נוספים העומדים לרשות הארגון בהתמודדות המתמדת עם העבריינות התעסוקתית.
יתרונות בביצוע בדיקת פוליגרף לעובד:
1) פוליגרף למטרת מניעה באמצעות הרתעה:
פוליגרף תקופתי לעובדים, הנה בדיקת פוליגרף רנדומלית המתבצעת מדי תקופה של - חצי שנה, שנה ואף יותר, כדי לוודא כי העובד לא מעורב בעבירות שלא התגלו.
חשוב להבין כי עובדים מתוחכמים, יודעים שלא ייתפסו באמצעי המיגון והאבטחה העומדים לרשות הארגון ולכן אינם נרתעים מהם.
בדיקת פוליגרף תעסוקתית, הוכיחה עצמה ככלי מניעתי הרתעתי יעיל ביותר בהרתעת עובדים המתכננים לבצע עבירות כנגד הארגון. מדובר בעבירות מזדמנות בדמות "הפרצה קוראת לגנב", בהן העובד איתר באופן מקרי, פרצה משמעותית המאפשרת לו לבצע עבירה או בעבירות מתוכננות ומתוחכמות שמבצע העובד לאחר שלמד את מנגנוני ההגנה של הארגון.
עובד, מתוחכם ככול שיהיה, יודע כי לא יצליח לעבור בהצלחה בדיקת פוליגרף בנושא העבירה שביצע ולכן קיים סיכוי שיימנע מביצוע העבירה בארגון בו מבצעים פוליגרף תעסוקתי.
2) זמינות גבוהה:
עובדה ידועה היא, שככול שעובר זמן רב יותר מביצוע העבירה, כך הסיכוי לגילוי זהות מבצע העבירה, נמוך יותר והסיכוי לצמצום הנזק קטן משמעותית. כשמתגלה אירוע חריג בארגון, לרבות גנבה משמעותית, מרמה, הונאה, ריגול עסקי ועוד, לרוב אין מספיק זמן לחקירות, מעקבים ושימוש באמצעים נוספים העומדים לרשות הארגון ונדרשת נקיטת פעולה מידית.
היתרון המשמעותי בבדיקת פוליגרף לעובד בעקבות חשד למעורבות באירוע חריג הנו, זמינות מידית לאיתור המעורבים וכתוצאה מכך הגברת הסיכוי לצמצום הנזק.
3) עלות כספית נמוכה:
כל ארגון עסקי, שואף לצמצם עלויות. על אחת כמה וכמה, לאחר שספג נזק כלכלי כתוצאה מעבריינות תעסוקתית.
קיימים אמצעי מיגון, אבטחה וחקירה רבים העומדים לרשות הארגון, אך רובם יקרים מאוד ולעתים הארגון לא יכול להרשותם במסגרת תקציבו.
היתרון הבולט בביצוע בדיקת פוליגרף תעסוקתית לעובד הנו, עלות כספית נמוכה מאוד יחסית לשאר האמצעים העומדים לרשות הארגון.
4) קבלת אינדיקציה ייחודית לידיעה ושיתוף פעולה עם עובדים אחרים:
בחלק מהמקרים בהם מתרחש אירוע חריג כגון גנבה משמעותית בארגון, מלווה האירוע בשיתוף פעולה או ידיעה מבעוד מועד של עובדים אחרים, על התרחשת האירוע. לדוגמא: נהג שמוכר בשחור סחורה עודפת, מיותרת או שקיבל מהחזרות, תוך שיתוף פעולה עם מחסנאי או מלקט שסיפקו לו את הסחורה.
דוגמא נוספת אמתית הנה: עובדת בתפקיד ניהולי שידעה על עובדת אחרת, הגונבת ממקום עבודתן המשותף. הסיבה לאי הדיווח כפי שנחשפה במהלך התשאול לאחר הבדיקה הנה: עצם חברותן רבת השנים של השתיים עוד לפני עבודתן יחד.
שתי השאלות בבדיקת הפוליגרף, לפיהן מתקבלת האינדיקציה לידיעה או שיתוף פעולה הנן:
- האם שיתפת פעולה עם עובד אחר בביצוע גנבה?
- האם את\ה יודע\ת בוודאות על עובדים אחרים המעורבים בגנבה?
היתרון המשמעותי בביצוע בדיקת פוליגרף לעובדים, יחסית לשאר האמצעים הקיימים הנו, האפשרות הייחודית לגלות האם שיתף העובד פעולה עם עובד אחר או האם עובד אחר ידע או איפשר את ביצוע העבירה.
5) פוליגרף כאמצעי אחרון לגילוי האמת:
לעתים משקיע הארגון סכומי כסף עצומים באמצעים מתקדמים ובשיטות למניעת אבדן עסקי ולמרות ההשקעה, מתגלה גנבה משמעותית.
לעתים גם לאחר תחקיר אירוע מעמיק, לא מתגלות זהות העבריין ושיטת הביצוע.
היתרון בביצוע בדיקת פוליגרף לעובד הנה: ידיעה וודאית על זהות מבצע העבירה, לאחר ששאר האמצעים כשלו.
6) קבלת אינדיקציה ייחודית להיקף הנזק:
המונח רצידיביזם נלקח מהמונח הלטיני "recidere" שפירושו ליפול פעם נוספת.
רצידיביזם מתאר ביצוע חוזר ונשנה של עבירות.
לעבירות מסוג גנבה, קיים שיעור רצידיביזם גבוה, בעיקר כשמבוצעות ע"י עובדים בחברות וארגונים.
חשוב להבין כי לרוב, עובד שנתפס גונב, ככול הנראה גנב בעבר וזוהי לא הגניבה הראשונה שלו בארגון.
בחלק ממקרי הגניבה, מתגלה גנבה ספציפית, אך אין דרך לדעת על עבירות קודמות שלא נתגלו והיקפן.
למצבים מסוג זה קיימת בדיקת פוליגרף מסוג "שיא המתח" ובה ניתן לקבל אינדיקציה על היקפי גנבות קודמות לרבות על סכומי כסף מצטברים שנגנבו, כמות סחורה שנגנבה ושוויה או מספר הפריטים שנגנבו.
היתרון בבדיקת פוליגרף לעובד שמעורב והודה בגנבה ספציפית הנו, האפשרות לגלות מידע נוסף אודות עבירותיו הקודמות ובכך לקבל אינדיקציה ייחודית אודות היקף הנזק שגרם.
7) מקצועיות, אמינות ודיוק בהליך סינון ומיון עובדים:
בקרב רוב החברות והארגונים הקיימים במשק הישראלי, מתבצע תהליך מהימנות עובדים, הכולל מבדק מהימנות ממוחשב, בדיקות רקע ולעתים תשאול מהימנות פרונטלי.
חשוב להבין שתהליכי המהימנות העומדים כיום לרשות הארגונים, מקצועיים ככול שיהיו, מתקשים להתמודד עם עבריינים מקצועיים שרגילים להתנהל בשקר ובחוסר אמינות במהלך חייהם.
היתרון המשמעותי בבדיקות פוליגרף, יחסית לתהליכי מהימנות אחרים הנו מקצועיותם, אמינותם ודיוקם הרב יותר בבדיקת מהימנותם של עובדים וקבלת תוצאה וודאית.
בדיקת פוליגרף למועמדים לעבודה, מבטיחה גיוס איכותי שיתרום משמעותית לארגון ויצמצם את הסיכוי לפגיעה בו.
8) בדיקת פוליגרף מסוג "ניקוי שם" - הוכחת חפותו של עובד חשוד.
במקרים בהם עובד נחשד שלא בצדק, בביצוע עבירה כנגד הארגון, לעתים מרחפת מעל ראשו עננת החשד לאורך זמן והדבר עלול לגרום לחשדנות, לירידה בביצועים ולפגיעה מוראלית בעובד ובעובדים נוספים סביבו.
חשוב יותר מחשיפת השקר, ביכולתו של הפוליגרף לנקות מחשד עובד, שנחשד שלא בצדק בביצוע עבירה כנגד הארגון לרבות גניבה.
ניקוי שמו של עובד ימנע את הנזק הישיר לעובד ואת הנזק המשני שעלול להיגרם לארגון.
בדיקת הפוליגרף היא האמצעי היחיד בו ניתן להוכיח שעובד לא מעורב בעבירה המיוחסת לו.
סיכום:
השימוש בפוליגרף תעסוקתי בישראל נמצא בעלייה מתמדת.
חברות וארגונים רבים, השכילו להבין כי בדיקת פוליגרף תעסוקתית, אפקטיבית בצמצום ומניעת הנזק הכלכלי והתדמיתי שעלול להיגרם ע"י עבריינות תעסוקתית.
אין מחלוקת על העובדה, כי בדיקת פוליגרף לעובד, הנה הדרך האמינה, המדויקת והמקצועית ביותר, מבין שאר האמצעים העומדים כיום לרשות הארגון, במניעת אבדן עסקי ובנושא מהימנות עובדים.
עלות כספית נמוכה, אינדיקציה ייחודית להיקף הנזק, זמינות, מניעה, הרתעה והוכחת חפותו של עובד, הינם חלק מהיתרונות הבולטים של ביצוע בדיקת פוליגרף לעובדים, יחסית לאמצעים אחרים העומדים לרשות הארגון למטרת התגוננות, מניעה ומיגור העבריינות התעסוקתית בארגון.